28 dec. 2009

Schulman, Birro och Blogghatet

Birro/Shulman-bråket är komplext och har ett svåröverskådligt material.
I ensamhet och tystnad och i kronologisk ordning har jag återskapat kärnan i skruttet.
Birro var ett surt vildäpple och Alex var ett inympat franskt päron.
De tvingades mogna på samma gren i vårt Svenska bloggträd och det hatade dom varandra för.
Som fallfrukt är det inte trädet eller vilken gren man hängde ifrån som är viktigt. Du ruttnar och blir till jord igen (om inte någon snäll tant ska göra kompott, plockar upp dig och tar med dig hem).


"Birro-bråket" kort bakgrund
Alex Schulman dissar Birro för hans brist på självdistans, hans fattigmansmegalomani, hans allvar inför sig själv och sitt arbete. Schulman hatar birros pretentiösa texter och ogillar Birros flexibilitet när han lämnar tidigare värderingar med förklaringen att han mognat och förändrats.

Marcus Birro däremot känner sig förföljd och förlöjligad. Han tycker att Alex Schulman och hans gäng skadar honom, inte bara som offentlig person utan även privat.
Genom humor som gränsar till penalism förstör de hans varumärke som författare och poet.


Här är Schulmans och Birros inlägg, Alex förakt och Marcus sorg, Zytomierskas påhopp och avbön, här är alla de videos, bilder och texter som i ett hänsynslöst ljus låter oss se Birros och Schulmans fruktansvärda avgrunder och alltsammans  kryddat med mer eller mindre objektiv rapportering från utvalda nyhetskanaler.



Marcus Birro och Alex Schulman 2007-2009


2006 Alex Schulman börjar blogga på stureplan.se. Att vara Alex Schulman.

2006-10-30 Marcus Birro börjar blogga, hans första inlägg "Test". Marcus Birros Blogg.

2007-05-02 Alex Schulman flyttar till Aftonbladet, hans första inlägg: "Välkommna". Att vara Alex Schulman.

2007-06-19 Katrin Zytomierska (alex schulmans blivande ex-fru) börjar blogga, hennes första inlägg "Välkommna". Fuck you right back 
2007-07-28 Marcus Birro: Schulmans Själlösa Facism. Marcus Birros Blogg.
2007-10-01 Alex SchulmanLägger ned sin blogg på Aftonbladet efter ett år. "Tack för mig". "Bloggen har blivit ett monster". Medias rapportering: DN / Expressen /  Sydsvenskan Intervju Sydsvenskan / IDG / Aftonbladet / Chat på Aftonbladet med Alex.


2008-02-15 Alex Schulman bloggar igen: Alex intervju med sig själv och sin bror i Aftonbladet 
2008-03-18 Peter Franke: "Ajöss till Schulmans" efter 28 dagar tog Värmlands Folkblads chefredaktör Peter Franke beslutet att stänga Schulmans blogg eftersom han ansåg att Schulmanbrödernas ton var för hård för Värmlands Folkblad. Spiken i kistan var deras "mobbning"  av TV4:s filmrecensent Cicci Renström Suurna. Det han reagerade på var Calles inlägg i bloggen: "Får krypningar av henne så här tidigt på morgonen. För man märker att hon är osympatisk. Att hon är otrevlig. Inte alls snäll. Utan intrigant. Skitsnackande. Elak. En klimakterie-skata." ... "Och SOM hon vill knulla med Steffo Törnquist! Har ni sett det? Det är ju snigelspår efter henne över hela jävla studion!" I en ganska schizofren ledare förklarar Peter Franke sitt beslut.
Mediarespons på detta: Resume /

1000apor lanseras: Alex och Calle Schulman startar humorsajten 1000apor där b la en fiktiv Marcus Birro skriver poesi. 2008-04-01.
Alex Schulman: Birro är Sveriges mest pretentiösa människaAftonbladet 2008-05-18.
Marcus Birro: svarar Tack för komplimangenMarcus Birros Blogg 2008-05-18.
Marcus Birro: Det bortplockade inlägget. Marcus Birro beskriver den mobbning han känner sig utsatt för av "Schulmans supercoola mediadrägg". Det famösa inlägget börjar med de stigmatiserade orden "Elitism-Judsim Hatar Med En Bödels Brist På Empati" (birros stavning och formatering). Marcus Birros Blogg 2008-06-10.
Läsarkommentaren som fick Birro att sluta blogga för första gången: "Katrin vann över dig din lilla lus och nu gnager du väl på dina döda barns ben igen din snuskige lille italienske dödgrävare. Jag hoppas innerligen att du dör snart och då ska vi pissa på din grav innan vi skändar den fullständigt." sep 2008.

2008-10-01.Marcus Birro: "Det här blir sista bloggen." Birro lägger ned sin första blogg. svenskafans.se 

2008-10-22 Expressen: "Marcus Birro slutar blogga."
2008-11-05 Nyheter24: "Birro hotar Alex Schulman".

2009-01-03 Ronnie Sandal: Mobbning som affärsidé. "Bröderna Schulman framstod alltmer som den svenska humorns svar på Ian och Bert." Aftonbladet.
2009-06-05 Marcus Birro: förklarar varför han slutar blogga (igen) "TestamenteMarcus Birros Blogg 11:01. /  Birro tvingas stänga bloggen Nyheter24 12:39.

2009-06-06 Alex Schulman: Jag avskyr inte Marcus Birro (jag ogillar honom för att han är falsk och förljugen). Nyheter24.
2009-06-17 1000apor läggs ned: Dagens mediaDNResumeSvDExpressen.
2009-07-01 Schulmania: Att leka Birro (Calle Schulman).
2009-07-04 Alex Schulman: Till attack mot bloggosfären och medias okunskapDN Kulturdebatt.

2009-07-17 Markus Bråth: "Marcus Birro och näthat." Skribenten anser att Marcus Birro kastar sten i glashus och exemplifierar detta på ett övertygande sätt genom att citera poeten själv. Nakna sanningen.
2009-08-26 Alex Schulman: Jag är besatt av Marcus BirroMetro

2009-08-24 Alex Schulman: ångrar sig Hyllningstal till Markus Birro. Schulman skriver att anledningen till att han skojat om och med Birro är för att han är avundsjuk på honom och att "Vi behöver sådana som Marcus Birro. Jag behöver sådana som Marcus Birro." Att vara Charlie Shulmans pappa, Aftonbladet. 
2009-09-14 Marcus Birro: förklarar varför han börjar blogga igen "Tillbaka i bloggvärlden"Ny  blogg på passagen: "Marcus Birro -vägen till kärleken"  10:47.
2009-10-28 Mamma Schulman: börjar blogga för DAX.

-- 
Bråket med Katrin Zytomierska under Idol 2008
"Birro är en Judehatare"  
2008-06-10 Birros "judehatiska"inläggBortplockat och senare återinfört. Marcus Birros Blogg.



           Alla artiklar från Nyheter24 den 5 oktober 2008


Newsmill om Birros antisemitism 5 dagar senare
Marcus Birro har visst uttryckt obehagliga idéer om judarJonathan Leman om bakgrunden till Katrin Zytomierskas attack. Newsmill 2008-10-20. 
Marcus Birro säger förlåt. Birro skriver en fullständig, reservationslös och ohämmad ursäkt för det, illa valda ord han använde i sin blogg ("elitism-judism"). Newsmill 2008-10-20. 
Marcus Birros ursäkt slätar inte över hans fördomarJonathan Leman är besviken på poetens svar. Newsmill 2008-10-22.













Bråket är slut nu
Det slutade med att Schulman förstår att Birro är som han är på riktigt.
Birro kommer aldrig förstå varför Schulman drev med honom.
Alex tittar in på sig själv, Marcus tittar ut från sig själv.
Alex Schulman har lärt sig att lugnet som vilar i ödmjukhet är mer värt än frustrationen i att försöka uppfostra världen runt omkring  sig. Han köper en oupptäckt planet tillsammans med Bonnierkoncernen och befolkar universum. Marcus Birro fortsätter som vanligt, ändrar sig, ber om förlåtelse och går vidare. Kanske blir han en av de aderton till slut?





Nya Tag?










--Kuriosa: I slutet av 2006 skriver Marcus Birro ett inlägg i DNs kulturdebatt. Han kritiserar Expressen och DN Kultur för deras ogina och nedlåtande syn på författare som söker stipendier eller på annat sätt får ekonomisk hjälp för att skapa. Birro redovisar sitt eget författarskap med smärtsam stolthet; "Jag har skrivit och givit ut nio böcker." ... "Endast en av mina böcker har recenserats i DN." ... "Mina böcker trycks i flera upplagor. Jag kan turnera land och rike runt med mina dikter". Biro redovisar också resultatet av ett stipendium på 25.000 kr som han tidigare fått: ..."en roman ("Landet Utanför"), en handbok i skrivande ("Diktskola - Författarens guide till galaxen") och en föreställning "Ord som makt och tröst" som jag sedan turnerade med över hela Sverige i Riksteaterns regi. ...turnén blev en succé."   
Marcus Birros inlägg handlar mest om honom själv men också om författare som inte kan leva på sitt författarskap.

2006-11-12 Marcus Willhelmsson: "Tiggarbreven som kan ge författarna garanterad lön". DN.

2006-11-14 Marcus Birro: "Vad är syftet med att raljera över hårt arbetande författare?". DN. 
Lite senare börjar Birro arbeta för Expressen.--




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar